Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ( ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ).








(απο το σχολικο βιβλίο ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ  ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ  ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.Βιβλίο που είχε ο αδερφός μου στο δημοτικό πριν απο 20 χρόνια !!!!!)
 Από σήμερα μπαίνει η Εκκλησία μας στην περίοδο του Τριωδίου.
Τριώδιο λέγεται το λειτουργικό βιβλίο που περιέχει υμνολογικό υλικό κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου και χρησιμοποιείται μαζί με το Μηναίο και την Παρακλητική στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. 
Ονομάζεται Τριώδιο, γιατί στις ιερές ακολουθίες του όρθρου, όχι των Κυριακών αλλά των άλλων ημερών της εβδομάδας, οι Kανόνες αντί να έχουν εννέα ωδές, όπως είναι η γνωστή και συνήθης μορφή τους, έχουν τρεις ωδές (=Τριώδιον).
Είναι μια περίοδος προσευχής και μετάνοιας των χριστιανών απο σήμερα μέχρι την γιορτή του Πάσχα. Η Εκκλησία μας σήμερα διαβάζει την παραβολή του Τελώνη και του φαρισαίου. Θέλει να μας δείξει πως η αληθινή μετάνοια του ανθρώπου αρχίζει με την αρετή της ταπεινοφροσύνης, που τελικά οδηγεί τον ανθρωπο κοντα στο Θεό.Αντίθετα η υπερηφάνεια απομακρύνει τον ανθρωπο απο τον Θεό και τον οδηγεί σε καταστροφή.


Ο λαός χρησιμοποιεί την ονομασία της αποκριάς(από + κρέας)  από την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου  για να αναφερθεί σε  ολόκληρο το διάστημα των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Τις μέρες της αποκριάς κυριαρχούν οι διασκεδάσεις με  γλέντια,  μεταμφιέσεις, χορούς, καρναβάλια  και ξεγνοιασιά έως και την Καθαρά Δευτέρα..
 Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν από τις  25 έως τις 31 Ιανουαρίου (Κυριακή του Ασώτου )μπορούμε να κάνουμε κατάλυση εκτός των άλλων και κρέατος Τετάρτη και  Παρασκευή.
Από την 1 Φεβρουαρίου έως τις 7 (Κυριακή της Απόκρεω) την Τετάρτη και την Παρασκευή είναι μέρες νηστείας.
Τέλος από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως τις 14(την Κυριακή της Τυρινής) γίνεται κατάλυση πάντων γαλακτοκομικών και Τετάρτη και Παρασκευή  εκτός κρέατος.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, όπου με αυτήν ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής που μας προετοιμάζει για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.
  
 Εύχομαι σε όλους καλές απόκριες!!!  
                                           ΔΗΜΗΤΡΑ

10 σχόλια:

  1. Demi καλημέρα. Υπέροχη η φωτό και το κείμενο της παραβολης του Τελώνου και του Φαρισαίου.Καλή αποκριά και σε σένα.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Εριφύλη!!Σ'ευχαριστώ πολύ !!!!!
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά που υπάρχουν και μερικά σοβαρά μπλοκ σαν το δικό σου να μας λέει και κάτι μορφωτικό γιατί αν είναι όλα σαν το δικό μου..τη βάψατε που λέει και η εγγονήμου.Ευχαριστούεμ φίλη μου για την όμορφη ανάρτηση.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντέμυ μου σε ανταπόδωση για το βραβείο σου εχω κι εγώ ενα ακριβως το ίδιο χαχα....ελα να το πάρεις .Φιλάκια
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιο το κειμενο και η εικονα!!!Το "κλεβω" για τους μαθητες μου!!!
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλες αποκριες να εχετε και να τις χαρειτε μαζι με τη μικρη σας.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχτίδα μου σ'ευχαριστώ.
    Αλλά τι μου γράφεις και δεν πολύ κατάλαβα...
    το μπλόγκ σου είναι σαν ΣΧΟΛΕΙΟ με ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΔΑΣΚΆΛΑ είσαι ΕΣΥ!!!
    που μας δείχνεις τα συναισθήματά σου,την αισιοδοξία ,την δύναμη και την αγάπη για την οικογένεια,τους φίλους,την ζωή,την τέχνη,την φύση,την Ελλάδα μας, τα ζώα,την πίστη στο Θεό....και πολλά άλλα.
    Σε φιλώ και να ξέρεις πως νοιώθω όμορφα που διαβάζω παλιες και νέες αναρτησεις απο την σελίδα σου, παίρνω κουράγιο για την ζωή!
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. keti σε ευχαριστώ και εγώ για το βραβείο ...και έρχομαι να το πάρω!!!!!!
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άννα ευχαριστώ, εύχομαι οι μαθητές σου να καταλάβουν το νόημα της παραβολής και η αρετή της ταπεινοφροσύνης για όσους το επιθυμουν να τους συντροφευει στην ζωή τους.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημιουργία μου σε ευχαριστώ πολυ!!!
    και εσεις να περάσετε πολυ πολυ όμορφα!!!!
    ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!
    ΑπάντησηΔιαγραφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου