Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ.

Με την επωνυμία «Φανούρια 2010», εορτάζεται με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Λαύριο. 
Η εκκλησία μας τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου. 
 Χθες  παραμονή της εορτής,τελέσθηκε  πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, κήρυγμα  και …Φανουρόπιτες. Παρουσία πλήθους πιστών,προσκυνητών και επισκεπτών.Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Φανουρίου με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαυρίου.
 Σήμερα το  πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε  Όρθρος με Αρτοκλασία και Φανουρόπιτες, Θεία Λειτουργία και το απόγευμα  στις 7:00  θα γίνει  Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου.
                                        Από την περιφορά της εικόνας του Αγίου Φανουρίου.

                         Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου μας χαρίζει ευχές.


                      Βιογραφία του Αγίου Φανουρίου.
  
Ο Άγιος Φανούριος είναι άγνωστος στους αρχαίους Συναξαριστές. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους.
Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β' ο Διασπωρινός (1355 - 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ». Ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο ήταν λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του. Τον αρχαίο αυτό ναό ανοικοδόμησε ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του. (Η αναφορά στο Νέο Λειμωνάριο ότι η εικόνα του Αγίου βρέθηκε το 1500 μ.Χ., είναι λανθασμένη, διότι ο επίσκοπος Ρόδου Νείλος έζησε τον 14ο αιώνα μ.Χ.).
Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους πιο θαυματουργούς Αγίους της Χριστιανικής πίστης. Οι Χριστιανοί συνηθίζουν όταν θέλουν να παρακαλέσουν για κάτι τον Άγιο, να φτιάχνουν μια ειδική πίτα, την Φανουρόπιτα, την οποία πηγαίνουν στην εκκλησία και μετά το πέρας της λειτουργίας την μοιράζουν στους πιστούς που παρευρίσκονται εκεί. Την μνήμη του Αγίου Φανουρίου γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου.Το απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου:
Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφήμουσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.




 Η βιογραφία απο εδώ:
( http://www.matia.gr/7/72/7203/7203_1_5.html )

και εδώ:(http://www.saint.gr/2010/8/27/1375/saint.aspx )

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες να ειστε πολύχρονοι και ευτυχισμένοι! 

(Οι φωτογραφίες είναι δικές μου).
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου